Site pictogram Eindhoven-Actueel

Nederlands studententeam bouwt Sagrada Familia van ijs in Finland

Sagrada Familia EindhovenVorig jaar bouwde een studententeam uit Eindhoven in Finland ’s werelds grootste ijskoepel, met een doorsnede van dertig meter. Op 28 december reist vanuit de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) weer een bouwteam naar Finland, voor een nog moeilijkere opgave.


Ze gaan een vereenvoudigd model van de Sagrada Familia bouwen met pykrete, ijs versterkt met houtvezel. Het dertig meter hoge schaalmodel (1:5) van de beroemde Catalaanse basiliek moet 24 januari klaar zijn.

Uniek bouwproject
Meer dan vijftig vrijwilligers gaan de ijsbasiliek bouwen, door in dunne laagjes water en sneeuw te spuiten op grote opgeblazen mallen van plastic. Vanwege de hoogte van de ijskerk wordt gebruik gemaakt van een hoogwerker. Wanneer het hoogste punt is bereikt, worden de mallen leeggelaten. Tijdens de opening op 24 januari kunnen toeschouwers een kijkje nemen in de ijskerk.


Docent en projectleider Pronk: “Met dit ijs kun je slanke, veilige en goedkope tijdelijke constructies maken. Onze techniek maakt milieuvriendelijke toepassingen van seizoensopslag mogelijk in de landbouw, offshore-industrie, expedities en voor recreatieve voorzieningen zoals hotels van ijs.” Het team vertrekt 28 december, op 17 januari wordt het hoogste punt bereikt en op 24 januari 2015 is de feestelijke opening gepland.

Mobiele versie afsluiten