Site pictogram Eindhoven-Actueel

Moeite met opstaan in de winter? Deze vijf tips maken het gemakkelijker

Tijdens de koude en donkere wintermaanden in Eindhoven wordt niemand blij van het gerinkel van de wekker. Ben jij zo’n type wat vijf keer de snooze knop indrukt? Dan kan jij onderstaande tips wel gebruiken, want die helpen je om sneller je bed uit te komen. 

De ene persoon staat ’s ochtends zo naast zijn bed en de andere heeft er ontzettend veel moeite mee. Toch kan je jezelf wel een aantal dingen aanleren. 

1. Zorg voor voldoende slaap

Deze tip klinkt heel logisch, maar door het thuiswerken kan je ritme geheel anders zijn. Misschien ga je later op bed, omdat je ’s ochtends de deur niet meer uit hoeft. Toch moet er gewerkt worden en daardoor schiet slapen er bij in. Zorg voor een vast ritme. Ga ongeveer op dezelfde tijd slapen en zet op hetzelfde tijdstip je wekker. Door een vast slaaproutine ga je beter slapen en sta je ’s ochtends frisser op. Je merkt vanzelf aan je lichaam hoeveel slaap je nodig hebt om uitgerust op te staan. Stem hier het tijdstip waarop je gaat slapen op af. 

2. Laat het licht binnen 

Daglicht zorgt ervoor dat je ’s ochtends wakkerder bent. Het licht seint je hersenen in dat het tijd is om op te staan. Laat daarom een stukje van je gordijn openstaan wanneer je ’s avonds gaat slapen. Nu heb je daar in deze koude wintermaanden niet zoveel aan. Gelukkig zijn er tegenwoordig lampen te koop waarbij je kan kiezen voor kunstmatig ‘wake up light’. Dit heeft precies hetzelfde effect. Zorg er eveneens voor dat je overdag voldoende daglicht ziet. Ga tussen de middag in plaats van binnen lunchen een wandeling buiten maken. Het daglicht helpt je om je biologische klok op gang te laten komen. Hierdoor val je ’s avonds eenvoudiger in slaap en sta je ’s ochtends sneller op. 

3. Plan leuke activiteiten in 

In deze coronacrisis lijken de dagen op elkaar. Dit heeft als resultaat dat je er niet echt naar uitkijkt om op te staan. Dat kan je voorkomen door jezelf iets in het vooruitzicht te stellen. Het kan iets simpels zijn zoals het uitlezen van een mooi boek, een wandeling na het werk maken met een vriend of vriendin, ’s avonds uitgebreid koken of online een nieuwe schoudertas dames bestellen. Door dit soort activiteiten is het ’s ochtends aantrekkelijker om op te staan. 

4. Neem de tijd ’s ochtends 

Wanneer je iedere ochtend gehaast met je laptoptas de deur uitgaat lijkt het net alsof je je elke dag verslaapt. Misschien is dat daadwerkelijk zo, omdat je te laat opstaat. Het is beter om ’s ochtends wat meer tijd aan je ochtendritueel te besteden. Neem de tijd om te ontbijten, drink een kopje koffie of ga wellicht een rondje met je rugtas wandelen. Zet je wekker op tijd en begin je dag ontspannen. Hierdoor krijg je meer zin om ’s ochtends op te staan. Geen gehaast meer! 

5. Weet waarvoor je het doet 

Waarom wil je ’s ochtends vroeg opstaan? Is dat omdat je anders je taken niet kan volbrengen op een dag? Of wil je voordat je gaat werken graag hardlopen? Het maakt niet uit wat het is, maar het is belangrijk om te weten waarom je vroeg opstaat. Het motiveert je om ’s ochtends uit bed te stappen. Wanneer je bijvoorbeeld graag wilt hardlopen voor de werkdag dan is dat waarschijnlijk zo, omdat het je na het werk niet meer lukt. Het is een goede motivatie om ’s ochtends je bed op tijd te verlaten. Wie weet ga je zelfs van vroege ochtenden houden. 

Mobiele versie afsluiten