Site pictogram Eindhoven-Actueel

Klokgebouw strikt Doe Maar voor show in november

Doe Maar komt naar Eindhoven op 12 november. De band is bezig aan haar tweede of zelfs derde jeugd en staat nog altijd met bijzonder veel plezier op het podium. Ernst Jansz, Henny Vrienten, Jan Hendriks en René van Collem beleefden hun doorbraak eind jaren ’70, gingen uit elkaar in 1984 en keerden in deze eeuw succesvol terug.

Blazertjes met schoudervullingen

Die tijd werd muzikaal vooral gekenmerkt door synthetische drums, keyboards en synthesizers. Artiesten als Duran Duran, Depeche Mode en George Michael waren gehuld in blazers met enorme schoudervullingen en bandplooibroeken en droegen met militaire precisie gemillimeterde stoppelbaardjes. Soms hadden ze – dat was toen nog controversieel – een oorbel. De muziek bereikte de fans via radio, televisie en platenzaak. Spotify laat staan internet, het was allemaal nog niet voorhanden. Trollen waren wezens uit Scandiavië, een drone was een Engels scheldwoord voor nietsnut, een hipster bestond nog niet eens als damesonderbroek en zoiets als een energievergelijker, daar had al helemaal niemand van gehoord.

Skunk

Het was in die tijd dat Doe Maar bekend werd. De eerste, titelloze plaat was een aanloopje richting doorbraakalbum Skunk, met de iconische knalroze-gifgroene hoes. Hierop stonden meezingers als Sinds 1 dag of 2, Smoorverliefd en Nederwiet. De blauwdruk voor de sound van de band werd gevormd door reggae en ska, de teksten waren Nederlandstalig. Doris Day En Andere Stukken en 4US waren andere langspelers. Nummers hadden veelal tijdloze thema’s als drugs, liefde, volwassen worden en slapeloosheid. Het deed soms vermoeden dat de bandleden ’s nachts leefden en ’s ochtends maar moeilijk hun bed uitkwamen. Het eerste bestaansblok eindigde, tot ontzetting van de vele fans, abrupt in 1984.

Alles Doet ’t Nog

In april 2000 was daar hun comeback met het album Klaar. De titel zorgde voor verwarring, want klaar was Doe Maar allerminst – de band begon aan haar tweede jeugd. Met enige zelfspot, getuige het steevaste openingsnummer tijdens concerten in Ahoy, Alles Doet ’t Nog. Single Watje werd een radiohit. Daarna volgden geen nieuwe studioalbums meer, wel een aantal live- en verzamelplaten. In 2018 werd het 40-jarig jubileum gevierd en gaf Doe Maar 23 uitverkochte shows. Het beviel allemaal zo goed, dat de iconische nederpopband komende winter wederom op de podia te zien is. Op vrijdag 12 november zullen ze weer klinken als een klok in het Eindhovense Klokgebouw: Is Dit Alles, 1 Nacht Alleen, Pa, De Bom en al die andere hits van weleer. Het mooie is dat vele daarvan nog van toepassing zijn op de huidige tijd. Tickets zijn verkrijgbaar via klokgebouw.nl.

Mobiele versie afsluiten