Site pictogram Eindhoven-Actueel

Kim Wilde blaast kaarsjes uit in Muziekgebouw Frits Philips

Met haar Greatest Hits Tour komt de Britse zangeres Kim Wilde op 18 november naar Eindhoven. Haar carrière begon in 1981 met de single Kids in America. Er volgde een imposante verzameling wereldwijde hits. Rond de eeuwwisseling was ze vooral actief als presentatrice van een tuinierprogramma, maar Wilde is alweer een tijdje aan een tweede jeugd bezig. Op haar 61ste verjaardag staat ze in Muziekgebouw Frits Philips.

Tijdsbeeld van 1980

Kim Wilde werd geboren in 1960 in Chiswick, aan de noordelijke oever van de Theems. Als ze bezig is haar eerste stapjes te zetten in de muziekwereld rond haar twintigste, is dit het tijdsbeeld: Ronald Reagan lost Jimmy Carter af in het witte huis, John Lennon wordt voor zijn woning in New York doodgeschoten, de Sovjet-Unie voert kernproeven uit en een inferno in het MGM Grand Hotel in Las Vegas eist 84 slachtoffers. Het is de tijd van atoomdreiging, de Koude Oorlog en de nummer 1-hit Woman in Love van Barbra Streisand. Muziek werd opgenomen op analoge sporenrecorders, en laptops en smartphones waren er nog lang niet. Het woord bezuinigen klonk veelvuldig, ook in de Tweede Kamer, maar daarbij dacht niemand nog aan het investeren in zonnepanelen of aan internet en tv vergelijken.

Glansrijke carrière

Het was Wildes broer Ricky die in de garage met een synthesizer zat te klungelen en zijn zus vroeg iets in te zingen. Het enige dat hij ongeveer had opgenomen, was een repetitief en eentonig ritme. Het was de geboorte van de wereldhit Kids In America, het startsein van een glansrijke carrière. Chequered Love, Cambodia, You Keep Me Hangin’ On, Anyplace, Anywhere, Anytime, het werden allemaal hits. Nog altijd is Kim Wilde met meerdere nummers vertegenwoordigd in de Top 2000, de vaderlandse muziekbijbel die elke decembermaand uitgebreid wordt doorgenomen. Na een periode als presentatrice van een programma over tuinieren keerde Wilde terug op het podium in 2006. We zijn intussen zes albums verder, waarvan de laatste uit 2018 stamt en de titel Here Come The Aliens draagt.

Greatest Hits Tour

Komend najaar gaat haar Greatest Hits Tour van start. Als er iemand met recht invulling kan geven aan een tournee met zo’n naam, is het Kim Wilde wel. Net als tijdgenoten Madonna en Dire Straits zal ze avond aan avond geen moeite hebben met het samenstellen van een setlist, getuige het enorme repertoire aan herkenbare songs waaruit ze kan putten. Op 18 november zal dat niet anders zijn, wanneer Wilde op haar verjaardag in Eindhoven speelt. Vanzelfsprekend gaan we er van uit dat uitgaan dan weer tot de mogelijkheden behoort, en Kim Wilde het stralende middelpunt van een feest der herkenning zal zijn.

Mobiele versie afsluiten