Site pictogram Eindhoven-Actueel

De Dijk op 31 oktober naar De Effenaar

Al vier decennia zijn ze een begrip in Nederland Muziekland, en misschien wel de populairste band die in je moerstaal het leven bezingt: De Dijk. Huub van der Lubbe en zijn mannen staan op 31 oktober in poppodium De Effenaar om ongetwijfeld weer een enorme verzameling aan smaakvolle hits te vertolken. Tickets voor dit concert zijn verkrijgbaar via effenaar.nl.

Doorbraak

In een tijd dat Loeki de Leeuw de reclameblokken op tv nog opvrolijkte, we onze kinderen voorlazen uit de Meneertje-boekjes, Johnny Rep nog in oranje speelde, we videobanden bij de videotheek huurden en zoiets als een auto-verzekering afsluiten via papieren correspondentie geschiedde, brak De Dijk door. We schrijven 1981. Soul, blues, rock en chanson-achtige invloeden werden in Amsterdam omgesmolten tot liedjes met eigenzinnige, poëtische teksten die soms even mysterieus als herkenbaar waren. Het eerste titelloze album met de hit ‘Bloedend Hart’ plantte de band rechtstreeks in de eredivisie van de vaderlandse popmuziek.

Wars van trends

De carrière daarna is ronduit imposant te noemen. Album na album volgde, en de hondstrouwe aanhang bleef groeien. Op het gebied van Nederpop is de band een waar instituut. De strakke ritmesectie is al die jaren de solide basis geweest voor een groep die elk nummer even smaakvol invult. Swingend in ‘Nergens goed voor’, meeslepend in ‘Onderuit’ en fel en vurig in ‘Dansen op de vulkaan’. Een speciale rol is daarbij weggelegd voor de blazerssectie, de Nieuwendijk Horns. De markante podiumpresentatie inclusief Joe Cocker-achtige gebarentaal van frontman Van der Lubbe maakt het geheel tot een feest om naar te kijken en luisteren. Ambachtelijk muziek maken, wars van trends of compromissen, dat is waar De Dijk voor staat.

Ellende en geluk

De teksten van de zanger, tevens fervent dichter, zijn zelden op onwaarheden of vage of vergaande metaforen te betrappen. Tegelijkertijd weet Van der Lubbe op lyrische wijze duidelijk te maken dat ‘het is wat het is’. Zinnen als ‘Een man weet niet wat ie mist, als ze er niet is’ of ‘ik ben nergens goed voor, jij weet er alles van, maar ik kan van je houden zoals niemand anders kan’ zijn voltreffers, net als de beeldspraak die gehanteerd wordt in het desolate ‘Niemand in de stad’. ‘Iedereen gaat maar dood, en de rest drinkt bier in het café’ lijkt te refereren aan het contrast tussen ellende en geluk. Ook kan het grimmig worden, zoals in het significant tijdloze ‘Blanke Man’. Hoe de setlist er op zondag 31 oktober uit komt te zien, weten we niet, net als hoe de evenementenagenda er dan uitziet. Maar het is een datum om je als liefhebber van misschien wel de beste Nederpop in ieder geval alvast op te verheugen.

Mobiele versie afsluiten