Stratum Eindhoven

In het huidige Stratum vindt je o.a. het Parktheater Eindhoven terug in het Stadswandelpark, in dit park tref je ook een permanente uitstalling van een dertigtal beelden en sculpturen aan met daarnaast verschillende wisselende tentoonstellingen. Plaza Futura aan de Leenderweg waar cultfilms en toneelvoorstellingen te zien zijn. Er zijn overigens plannen om het huidige Plaza Futura te verplaatsen naar het voormalige Philips-terrein en mede te her ontwikkelen gebied genaamd Strijp-S. Naast al dit culturele geweld zijn er ook nog eens een enorm aantal bezienswaardigheden in Stratum waaronder o.a. de Sint-Joriskerk, het Witte Dorp, het Radiomonument, de Watertoren, Huize de Burgh en het Jan Custershuis.

Wijken & Buurten Stratum:

Wijk – Oud Stratum
Wijk – Kortonjo
Wijk – Putten

Het Stratum met omliggende bossen en heides was oorspronkelijk het eigendom van de heren van Heeze en Leende. Met de toenemende industrie in de 19e en 20e eeuw (voornamelijk sigaren en textiel) werd de band met Eindhoven steeds sterker.


Historie Stratum

De oudste materiele aanwijzing van een nederzetting op de plaats van Stratum dateren uit de 11e en 12e eeuw. Deze bestaan uit scherven die werden gevonden bij opgravingen, gedaan in 2004 bij zorgcentrum Wilgenhof (in het hart van het dorp, naast de kerk).