De Karpendonkse Plas Eindhoven

De Karpendonkse Plas is een begrip in Eindhoven. Dagelijks zijn hier vele wandelaars, recreatieve vissers en renners te vinden en is de grote plas van Eindhoven, gelegen in het Stadsdeel Tongelre.

In de vijftiger jaren werd op deze locatie zand gewonnen voor het project Hoogspoor. Dit project had destijds als doel de infrastructuur van het noorden naar het zuiden van Eindhoven te verbeteren. In 1953 werd dit project afgerond. In de huidige tijd is de Karpendonkse Plas een prachtig een groots opgezet recreatief park met ongerepte natuur en prachtige wandelpaden en grasvelden. De diverse grasterreinen worden jaarlijks gebruikt voor diverse grootschalige Eindhovense buitenevenementen, waaronder Circus Renz, Eindhoven Ballooning en Concours Hippique.


In de directe nabijheid treft men tevens het sfeervolle restaurant De Karpendonkse Hoeve (bekroond met Michelin-ster) en Midgetgolfbaan Du Bois.

Ook is de Karpendonkse Plas immens populair onder recreanten. Als het zonnetje schijnt maken wandelaars een rondje om het meer, spelen honden op de grasvelden en komt jong en oud samen voor een moment van rust aan het water. Ook sporters weten de Karpendonkse Plas dagelijks te vinden. Met name de atletiekvereniging Eindhoven Atletiek alsook individuele renners nemen de Karpendonkse Plas op in hun route.

Circus Herman Renz vindt elk jaar rond september plaats op de Karpendonkse plas in Eindhoven.

Circus Herman Renz vindt elk jaar rond september plaats op de Karpendonkse plas in Eindhoven.

Natuurliefhebbers bezoeken deze locatie voor de parkachtige omgeving met onder meer Rhodondendrons en Jeneverbessen en het uitzicht op een eilandje vanaf de waterkant waar een grote variatie watervogels te vinden is.

Tegenover de Karpendonkse plas bevindt zich nog een plas, de IJzeren Man geheten.

Heeft u foto’s van De Karpendonkse Plas? Wij publiceren deze graag op onze website, eventueel met bron- of fotograafvermelding. Zendt u deze naar info@eindhoven-actueel.nl.